Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Fotograf: Roger Borgelid

Vandrings-båtluff i Bohusläns södra skärgård

Upplev de södra delarna av Bohusläns skärgård som du aldrig gjort förut. På bara tre dagar får du ta del av fantastiska akvareller, iögonfallande skulpturer och välsmakande råvaror i kombination med vandring på bilfria öar samt kulturupplevelser och krogliv i en äkta sekelskiftesstad. Allt det där goda som gör livet värt att leva helt enkelt!

Tänk på att aktivitetsutbud och öppettider för restauranger, butiker och boenden varierar över året. Aktuell information hittar du på företagens egna hemsidor.

Dag 1 – Tjörn konst, natur och mat i skön förening

Med buss från Göteborg tar du dig enkelt till Tjörn. Tjörn är Sveriges sjätte största ö, och har en varierad natur som manar till olika typer av upplevelser. Höga berg, tallskogar och ekdungar, lugna sandvikar och vilda hav – Tjörn erbjuder något för alla sinnen. Här finns vackra vandringsleder och utsiktsplatser värda ett besök.

Ett nät av cykelbanor och cykelleder binder ihop orterna Klädesholmen och Rönnäng i sydväst via centralorten Skärhamn till Kyrkesund i nordväst. Turistbyrån i Skärhamn hyr ut cyklar för 125 kr/dag.

Tjörn är verkligen en destination att rekommendera för dig som älskar konst. Såväl Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn som Skulptur i Pilane har väckt internationell uppmärksamhet. Sträckan mellan dessa båda besöksmål är dessutom skyltad med ”Världens svettigaste konstrunda”. Hur du genomför denna unika kombination av vandring, cykling och kultur, och varför det är just på Tjörn du kan göra detta, kan du läsa mer om här. Cykla, springa eller gå – det är upp till dig!

Fotograf: Roger Borgelid

Välj att bo i Skärhamn eller i någon av de närliggande orterna Rönnäng eller Klädesholmen. Kanske spenderar du natten på det flytande hotellet Salt & Sill på Klädesholmen. Hitta ditt boende på Tjörn här.

Vill du uppleva restauranger som har en lokal inramning och som sätter stort värde på att arbeta med västsvenska råvaror? 

Då rekommenderas besök på surdegsbageriet Lottas Bak & Form, Restaurang Salt & Sill och Vatten Restaurang & Kafé. Alla medlemmar i Smaka på Västsverige – vilket borgar för absolut högsta kvalitet och fungerar som en guide till Västsveriges bästa måltidsupplevelser.

Dag 2 – Båttur och vandring på Dyrön

Flera gånger om dagen och året runt går båtlinje 361 från Rönnäng till Tjörns pärlor, de bilfria öarna Dyrön och Åstol. Dessa öar är livaktiga grannar med olika karaktär. Dyrön är större, med frigående mufflonfår, vandringsled och bastu. Åstol är en karg klippö där husen klamrar sig fast i berget. 

Fotograf: Jonas Ingman

Dyröns 5 km långa vandringsled slingrar sig i skiftande natur. Leden är bergig med trappor, broar och räcken. Utsikten över Marstrandsfjorden är betagande. Längs leden finns informationstavlor och utsiktsplatser med bord och bänkar. Har du tur kanske du stöter på Mufflonfåren, som lever vilt på ön. Kombinera vandringen med ett bastubad med fantastisk utsikt över havet. Bastun bokas på dyron.se  

Missa inte att besöka guld- & silversmeden Tintin Halldings nybyggda ateljé och verkstad. Den ligger bara en kort promenad ifrån Dyröns norra hamn. Fler tips om vad du kan göra, äta och bo på Dyrön hittar du här.

Dag 3 – Sekelskiftesstaden Marstrand

En timmes båt- och bussfärd från Dyrön ligger Marstrand. Från Dyröns södra hamn tar du Västtrafiks båtlinje 326 till hållplats Rökan. Tänk på att vissa turer måste förbokas. I Rökan byter du till buss Marstrands Express som tar dig vidare till Marstrands färjeläge.

Fotograf: Roger Borgelid

Den lilla sekelskiftesstaden Marstrand ligger längst ut i havsbandet, där vägen tar slut (45 minuter med bil från Göteborg). Här slingrar sig de bilfria kullerstensgatorna kring vackra, ljusa sekelskifteshus och trädgårdar. På toppen tronar Carlstens fästning, en välbevarad, majestätisk och spännande plats med fantastisk utsikt. 

På Marstrand finns både krogliv, kultur och stilla lugn beroende på när du besöker ön. Förr var Marstrand en central plats i Norden. Idag är det en magisk plats som måste upplevas.

När du blir hungrig finns här mycket att välja på i matväg. På anrika Grand Hotel Marstrands egen restaurang Tenan serveras uppskattade klassiker som Oxfilé Africana och Tenans vitlöksdoftande gratinerade havskräftor. Restaurangen är utvald av "White Guide", Sveriges bästa bord och Smaka på Västsverige. Hos Ottos Kök är det svenska smaker som dominerar och ett besök hos klassiska Bergs konditori är ett måste! Här hittar du fler tips på var du kan äta och dricka gott på Marstrand.

På Marstrand strosar man gärna på kajen, tittar på båtarna och shoppar i någon av alla butiker som finns längs vägen. Du kan också njuta av ett uppfriskande dopp i havet då Marstrandsön bjuder på flera badtrappor. På sydsidan intill Södra Strandverket ligger Barnbadet. Utefter den 5 km långa promenadstigen, som leder runt ön, ligger nakenbadet med dam- och herravdelning.

Känner du dig nöjd, går tillbakaresan till Göteborg via landvägen med Marstrand Express från busshållplatsen vid färjeläget på Koön. Är du på Marstrand en söndag eller måndag under sommaren kan du passa på att boka Strömma Kanalbolagets båttur hela vägen tillbaka till Göteborg.

Fotograf: Jonas Ingman

Marstrand har mycket att erbjuda och du vill kanske njuta av vyerna, shoppingen och vandringen ytterligare en dag. I så fall kan du koppla av en natt på Marstrands havshotell och varva ner i deras salta SPA eller så checkar du in på något av de andra boendena på Marstrand.

 

Inspirationsblad och karta

Här kan du ladda ner etinspirationsblad med karta till denna båtluff.

Läs mer om Båtluffa i Bohuslän

Andra har också läst: