Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Roger Borgelid

Vandrings-båtluff i Bohusläns södra skärgård

Upplev de södra delarna av Bohusläns skärgård som du aldrig gjort förut. På bara tre dagar får du ta del av konst i allra yppersta klass på Tjörn, slingrande vandringsleder på bilfria Dyrön och runt sekelskiftesstaden Marstrand. Bohuslän lämnar dig aldrig besviken!

Tänk på att aktivitetsutbud och öppettider för restauranger, butiker och boenden varierar över året. Aktuell information hittar du på företagens egna hemsidor.

Dag 1 – Tjörn konst, natur och mat i skön förening

Med buss från Göteborg tar du dig enkelt till Tjörn, Sveriges sjunde största ö. Här finns en varierad natur som manar till olika typer av upplevelser. Höga berg, tallskogar och ekdungar, lugna sandvikar och vilda hav – Tjörn erbjuder något för alla sinnen. Här finns vackra vandringsleder och utsiktsplatser värda ett besök.

Ett nät av cykelbanor och cykelleder binder ihop orterna Klädesholmen och Rönnäng i sydväst via centralorten Skärhamn till Kyrkesund i nordväst.

Tjörn är verkligen en destination att rekommendera för dig som älskar konst. Såväl Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn som Skulptur i Pilane har väckt internationell uppmärksamhet. Skulptur i Pilane har öppet under maj till september – och utställningen uppdateras med nya verk varje år. 2019 beslutades det att skulpturparkens mest berömda konstverk, den 14 meter höga ANNA, skapad av den spanske konstnären Jaume Plensa, skulle bli permanent på Tjörn. ANNA har stått här sedan ÅRTAL och kommer att stå kvar, men hon får nya skulpturer kring sig varje år.

Sträckan mellan dessa båda Nordiska Akvarellmuseet och Skulptur i Pilane är dessutom skyltad med ”Världens svettigaste konstrunda”. Hur du genomför denna unika kombination av vandring, cykling och kultur, och varför det är just på Tjörn du kan göra detta, kan du läsa mer om här. Cykla, springa eller gå – det är upp till dig!

Pilane

Fotograf: Roger Borgelid

Du väljer själv om du vill bo i Skärhamn eller i någon av de närliggande orterna Rönnäng eller Klädesholmen. Kanske spenderar du natten på det flytande hotellet Salt & Sill på Klädesholmen, där du också kan njuta av fisk och skaldjur som är något alldeles extra. Hitta ditt boende på Tjörn här.

Vill du uppleva restauranger som har en lokal inramning och som sätter stort värde på att arbeta med västsvenska råvaror? Förutom nämnda Salt & Sill kan vi också rekommendera surdegsbageriet Lottas Bak & Form. Båda tv är medlemmar i Smaka på Västsverige – vilket borgar för absolut högsta kvalitet och fungerar som en guide till Västsveriges bästa måltidsupplevelser.

Dag 2 – Båttur och vandring på Dyrön

Flera gånger om dagen och året runt går båtlinje 361 från Rönnäng till Tjörns pärlor, de bilfria öarna Dyrön och Åstol. Dessa öar är livaktiga grannar med olika karaktär. Dyrön är större, med frigående mufflonfår, vandringsled och bastu. Bastun drivs av samhällsföreningen och har utsetts till Sveriges bästa eluppvärmda bastu – mycket tack vare det fantastiska läge 10 meter från vattnet och med utsikt över skärgården. Åstol är en karg klippö där husen klamrar sig fast i berget.

Fotograf: Jonas Ingman

Dyröns 5 kilometer långa vandringsled slingrar sig i skiftande natur. Leden är bergig med trappor, broar och räcken. Utsikten över Marstrandsfjorden är betagande. Längs leden finns informationstavlor och utsiktsplatser med bord och bänkar. Har du tur kanske du stöter på Mufflonfåren, som lever vilt på ön. Kombinera vandringen med ett varmt bastubad med fantastisk utsikt över havet. Bastun bokas på dyron.se 

ICA Dyröboden är en mysig liten välsorterad matbutik. Här finns också café med året runt-öppen lunchservering. Vill du lyxa till det ordentligt i samband med bastubadet kan du till och med beställa något gått från butiken och få det levererat till bastun.

Missa inte att besöka guld- & silversmeden Tintin Halldings nybyggda ateljé och verkstad. Den ligger bara en kort promenad ifrån Dyröns norra hamn. Fler tips om vad du kan göra, äta och bo på Dyrön hittar du här.

Dag 3 – Sekelskiftesstaden Marstrand

60 till 90 minuters båt- och bussfärd från Dyrön ligger Marstrand. Från Dyröns södra hamn tar du Västtrafiks båtlinje 326 till hållplats Rökan. Tänk på att vissa turer måste förbokas. Vid Rökan byter du till buss Marstrands Express som tar dig vidare till Marstrands färjeläge.

Den lilla sekelskiftesstaden Marstrand ligger längst ut i havsbandet, där vägen tar slut. Marstrand sträcker sig över de två öarna Koön och Marstrandsön, varav den sistnämnda är den som ofta refereras till. Här slingrar sig de bilfria kullerstensgatorna kring vackra, ljusa sekelskifteshus och trädgårdar. På toppen tronar Carlstens fästning, en välbevarad, majestätisk och spännande plats med fantastisk utsikt.

Fotograf: Roger Borgelid

Förr var Marstrand en central plats i Norden. Idag är det en magisk plats som måste upplevas. Här finner du såväl krogliv, som kultur och stilla lugn. Vilket som dominerar beror på när under året du kommer hit. 

När du blir hungrig finns här mycket att välja på i matväg. På anrika Grand Hotel Marstrands egen restaurang Tenan serveras uppskattade klassiker som Oxfilé Africana och Tenans vitlöksdoftande gratinerade havskräftor. Restaurangen är utvald av "White Guide", Sveriges bästa bord och Smaka på Västsverige. Hos Ottos Kök är det svenska smaker som dominerar och ett besök hos klassiska Bergs konditori är ett måste! Här hittar du fler tips på var du kan äta och dricka gott på Marstrand.

Något som också utmärker Marstrand är de goda vandringsmöjligheterna. Missa inte att ta dig ut till Skallens fyr. Här får du den perfekta vyn över platsen där två hav – Skagerack och Kattegatt möter varandra. Fängslande är bara förnamnet! På Koön finns flera välmarkerade vandringsleder. De är graderade efter svårighet, så du kan anpassa turen helt efter din egen förmåga. Varför inte packa med en picknickkorg som med fördel avnjuts på någon av de många rastplatser som finns här?

Fotograf: Jonas Ingman

Efter en dag av vandring och massor av intryck kan det vara skönt att avsluta med en SPA-dag på Marstrands havshotell. Här varvar du ner i deras salta SPA eller så checkar du in på något av de andra boendena på Marstrand.

Tillbakaresan till Göteborg går via landvägen med Marstrand Express från busshållplatsen vid färjeläget på Koön.

För samtliga båtlinjer i Bohuslän:

 

Hitta din båtluff

Den bohuslänska skärgården är något speciellt. För att uppleva skärgården på riktigt nära håll så har vi här samlat både båtlinjer och ruttförslag som gör din båtluff möjlig.

Andra har också läst: