({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Simons slottsträdgård lockar gröna turister

Trädgårdsmästaren och landskapsarkitekten Simon Irvine har under tre decennier framgångsrikt skapat och skött Läckö slottsträdgård. Vad har Simon att säga om Västsveriges växande trädgårdsturism – och vad kännetecknar våra gröna växtriken?

 

Slottsträdgård och mötesplats

Trädgårdsmästaren och designern Simon Irvine är sedan 30 år ansvarig för Lilla slottsträdgården på Läckö slott utanför Lidköping. Han är dessutom författare, fotograf och har designat trädgårdar på uppdrag i hela norden.

Hur ser Simon Irvine på Västsveriges växande trädgårdsturism?

- Den internationella trädgårdskulturen kan nu leda till att vi lyfter intresset – det gemensamma är att vi människor tycker det är kul att träffa andra trädgårdsintresserade. Trädgård är en kulturell aktivitet, inte en plats – något som nu blivit en rörelse över hela Europa som skapar en växande mötesplats. Temat trädgård är ett bra sätt för besökare att uppleva vad som skiljer Västsverige från övriga Europa - med våra speciella betingelser och unika platser. På besöksträdgårdarna får vi också se bakom odlingarna och i det personliga mötet få ta del av vad som driver alla dessa engagerade människor.

Mångfaldens landskap

Vad definierar en typisk västsvensk trädgård? Den frågan har inget enkelt svar eftersom landskapens tydliga karaktärer präglas av en artrik mångfald och omfattar nästan samtliga av landets växtzoner. Trädgårdsentusiaster talar om Coastline & Cottage Garden i Bohuslän, Woodland i Dalsland och Meadow i Västergötland. Sinnebilden är ofta sommarens ängsblommor, kaprifol, rosor, syrenbersåer och robusta perenner. Även doftande ljung och enbuskar, björk, gamla fruktträd, bärbuskar, och gärdesgårdar. Den bohuslänska graniten är ett naturligt inslag och närheten till vatten likaså.

  • Fotograf: Faramarz

  • Fotograf: Faramarz

Vad kännetecknar våra västsvenska trädgårdar?

- I Sverige har vi stort fokus sommarträdgårdar. Vintertid är Lilla slottsträdgården på Läckö mer eller mindre obemannad och perioden mars till oktober innebär därför mycket arbete. Som trädgårdsdesigner måste jag först beakta det rådande klimatet, vattentillgången och förutsättningarna i våra olika delar av Västsverige. Bohuslän är vattenfattigt och då måste det planeras så att planteringarna torkar ut emellanåt. Därför skulle jag personligen välja växter som tål kustens salta vindar. Desto längre öster ut från kusten, mot inlandet och i Dalslands skogsmarker, desto mer jord finns att odla i. Här trivs bland annat rhododendron, robusta perenner, rosor och liknande växter.

- På Läckö slott i Lidköping ligger trädgården på berget, men vi har hela Vänern som vattenreservoar. Allt vi odlar i slottsträdgården går till våra restauranger. Besökarna får smaka grönsaker först när de är förädlade. Det tillhör helhetstänket att gästerna smakar traktens delikatesser från gård, sjö och skog – på plats!

Vilka är de viktigaste beståndsdelarna i skapandet?

- Miljömedvetenhet är mitt signum och jag arbetar med det som finns till hands; klimatet, jordmånen, bergarter, de lokala växterna. Jag är absolut ingen ”bulldozer-designer” som skövlar stora arealer för att skapa något helt nytt. Mina trädgårdar har alltid varit beroende av den mänskliga närvaron och kräver skötsel under lång tid. Läckös trädgårdsplaner utvecklade jag vintern 1989 - har egentligen alltid varit ”min egen trädgård” med en 50-årsplan. Nu har vi redan kommit 30 år på vägen!

Några tips till Västsveriges gäster?

- Om jag får vara lite egoistisk så vill jag vill rekommendera tre anläggningar där jag själv varit aktiv: Läckö slott i Lidköping, Gunnebo Slott & Trädgård i Mölndal och Botaniska trädgården i Göteborg. Dessa tre besöksträdgårdar ser jag som självklara guldkorn på den gröna resan genom Västsverige!

  • Fotograf: Petter Magnusson

  • Fotograf: Happy Visuals

  • Fotograf: Lina Ikse Bergman

  • Fotograf: Eva S. Andersson

Den gröna skattkartan

Föreningen Svenska Trädgårdar i Väst har skapat en interaktiv skattkarta över Västsveriges besökbara trädgårdar. Namnet på plattformen är Trädgårdsresan och i denna digitala guide hittar du besöksträdgårdar på slott, säterier och gårdar, i trädgårdslandskap och kulturmiljöer. På listan finns även ett antal privata trädgårdar i det mindre formatet. Njut av vår gröna mångfald och ta en gofika eller ekolunch bland rosor och fruktträd. Botanisera i gårdsbutikernas utbud av lokalproducerat och konsthantverk så får du garanterat växtkraft som räcker året om!

 

Hitta fler trädgårdsupplevelser

På trädgårdsportalen hittar du fler tips och guider på besöksträdgårdar du inte får missa, mysiga trädgårdscaféer och blomstrande destination att besöka.