({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Jonas Ingman

Därför ska du ta en vandringspaus i ett gammalt garveri

Genuin kärlek till matlagning med lokala råvaror är ledorden på Garveriet i Floda. Mitt på Gotaleden hittar du denna pärla där hållbarhet och hemodlat står i fokus. Stanna på en vedugnsbakad surdegsfralla eller ta en kurs i ölbryggning om du vill förlänga fikapausen.

Det är ingen slump att det gamla Garveriet i Floda blivit ett populärt stopp för vandrare längs Gotaleden. Vid första anblicken lockar fika och mat: ett gediget utbud av hembakade kakor och smörgåsar gjorda på Garveriets vedugnsbakade surdegsbröd sprider en underbar doft i kaféet. Och i restaurangen serveras en lika välsmakande som genomtänkt lunchmeny.

 

Lokala råvaror står i fokus – och de vällagade rätterna varieras efter säsong och tillgången på nyskördade grönsaker.

 

 

Men stannar du upp lite, finns det mycket mer att upptäcka i Garveriet. Här nöjer man sig inte med att servera lokalproducerat, man vill också sprida kunskap om det lokala mathantverket och inspirera besökarna till hållbar matkonsumtion genom kurser och föreläsningar. Du kan ta del av hur man lagar mat på överblivna råvaror, gå en kurs i konservering och fermentering eller kliva in i Garveriets bryggeri Bearded Rabbit och lära dig brygga öl.

 

Gamla anor skapar unik miljö

Det bubblar av kärlek till det lokala mathantverket i lokalerna som tidigare huserat ett industriellt garveri. Garveriets anor sträcker sig tillbaka ända till 1870-talet då grosshandlaren Johan Wennerberg anlade sitt sullädergarveri här i Floda. Fram till 1971 bearbetades läder i Garveriet, som mest cirka 5 000 skinn per vecka.

Idag är byggnaden sanerad och renoverad. Som besökare märker man att hållbarhetstänket och värnandet av det lokalproducerade genomsyrar även inredningen. Bänkarna i restaurangen är tillverkade av ekar från det närliggande Öijared, och stolar och bord kommer från återbruk.

Fotograf: Tina Stafren

 

I konferenslokalerna har de gamla tegelväggarna tagits fram för att behålla den industriella känslan och byggnadens ursprungliga karaktär.

 

Som gäst på Garveriet tar man gärna fram mobilen och förevigar såväl maten som miljön, allt är väldigt estetiskt, genuint, vackert och genomtänkt.

Fotograf: Tina Stafren

 

Magin händer i vedugnen

Som gäst här kan man knappast undgå doften från det som är Garveriets hjärta och livsnerv. Några meter in i bageridelen tronar den massiva stenugnen som är navet i verksamheten. Här lagas en stor del av maten, och här gräddas allt bröd, alla frasiga pajer och spröda småkakor. Brödet bakas på kulturspannmål, som bidrar till ökad biologisk mångfald samtidigt som det gör bröden extra mustiga och näringsrika. Vilken hungrig vandrare kan motstå en brioche bakad på Emmer- och Ölandsvete?

Fotograf: Johan Törnroth

Vår och sommar är det underbart att slå sig ner på den soliga terrassen. Passa på att komma till ro i de fantastiskt fina, gamla järnhammockarna, kanske ett av sommarens bästa instagram-moments.

Innan du lämnar Garveriet rekommenderar vi en sväng in i Garveriets skafferi. I den lilla butiken finns förutom Garveriets egna hembakade bröd och maträtter, ett riktigt schysst utbud av grönsaker, marmelader, chark, ost och mejeriprodukter från lokala producenter. Botanisera bland mögelostar från Sommarhagens Gårdsmejeri, rotsaker från Tångagård, får- och lammkorvar från Kullans Lycka liksom dagsfärska, supernyttiga microgreens odlade i Garveriets egna odlingar av Herbed Nordic.

Fotograf: Tina Stafren

Oavsett om din vandringspaus i Garveriet blev lång eller kort, fortsätter du vandringen med en bra känsla i magen.

 

Logi i närheten av Garveriet

Garveriet kan inte erbjuda övernattning på området, men bara några kilometer bort finns tre mysiga alternativ för dig som söker vila över natten.

1. Nääs Fabriker - ca 4 km från Garveriet

Precis intill sjön Sävelången ligger området Nääs Fabriker, ursprungligen ett bomullsspinneri från 1800-talet. Här kan du övernatta i hotellets hisnande härliga rum, vissa har över fem meter i takhöjd och en fantastisk utsikt över sjön. I området finns också ett badhus med olika bastukoncept och varma utomhusbad med bryggor ut i sjön.

2. Nääs Slott - ca 3,5 km från Garveriet

Nääs Slott är ett av Sveriges bäst bevarade 1800-talsmiljöer. Här kan du checka in i slottsflyglarna eller hyra ett helt hus för övernattning. Nääs Slott erbjuder en fridfull vistelse där historiska miljöer blandas med modern komfort.

3. Öijared hotell - ca 5 km från Garveriet

Öijared Golfklubb och hotell kan du boka stora generösa hotellrum med upp till sex gäster per rum. Varje rum är inrett med två sovrum och ett eget litet vardagsrum med soffgrupp och tv. Här finner du stillhet, avkoppling och en god natts sömn. Och möjlighet till såväl golf som bad och spa på hotellområdet.

 

Fakta Gotaleden

Längd: 71 km, uppdelad på 9 etapper.

Tidsåtgång: Cirka 20 timmar effektiv vandring utan pauser. Hela leden tar ca 3-4 dagar att vandra.

Svårighetsgrad: Från lätt till utmanande – olika nivåer för olika etapper.

Terräng: Skogsstigar liksom grus- och asfaltvägar. 

Insta-moments: Fånga naturens vackra färgskiftningar: från vårens gröna nyanser till höstens röd-gula färgfest.

Kläder & utrustning: För enstaka etapper behövs bra vandringsskor, ryggsäck med matsäck, vattenflaska och kläder efter väder. För hela leden krävs ombyten och planer för övernattning.  

Att tänka på: Ha bra strumpor. Skaffa dig ett gäng strumpor avsedda för just vandring och trekking. 

gotaleden.se

Du kanske även gillar