({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Guide: 10 mysiga småstäder att besöka i Västsverige

Här är småstadsidyllerna du inte får missa

Mysiga städer finns det gott om i Västsverige, och du behöver inte åka särskilt långt för att hitta dem. Upptäck småstadsidyllen med spännande kulturarv, vacker natur och de bästa kaféerna. Vi har listat småstäderna som erbjuder något för alla, oavsett om du är ute efter en avkopplande weekendresa, äventyr eller kulturella upplevelser.

I Lidköping kan du upptäcka Sveriges porslinshistoria på Rörstrand Museum.

1. Lidköping – En pärla vid Vänern

Med ett kafé i nästan varje gatuhörn är det inte svårt att förstå varför Lidköping platsar på vår lista över mysiga småstäder. Lidköping är känt för många saker, men de flesta svenskar förknippar nog staden med Läckö Slott, porslinsfabriken Rörstrand och det framgångsrika bandylaget Villa Lidköping.

Läckö Slott vid Vänern är som hämtat ur en saga.

300 år av svensk porslinshistoria

För dig som vill djupdyka i svensk porslinshistoria är Rörstrand Center ett givet stopp. Här hittar du museum, outletbutik, restaurang och kafé. En annan viktig symbol för staden är Gamla Rådhuset, där du även hittar ett mysigt kafé med klassiska bakverk. Missa heller inte Vänermuseet med många intressanta utställningar.

Vandra till Läckö

Ett besök till Läckö Slott och naturum Vänerskärgården – Victoriahuset, 25 km norr om stan, är väl värt den extra resan. Det ståtliga barockslottet har blivit utnämnt till Sveriges vackraste slott och bjuder in till guidade visningar, konserter och en fin slottsträdgård. Du kan följa den natursköna vandringsleden Biosfärleden från Lidköping hela vägen till Läckö Slott.

Ta en fika eller lunch på något av stadens kaféer.

Under sommaren är det full aktivitet bland fritidsbåtarna i Åmåls hamn.

2. Åmål – Historia, kultur och småstadscharm

Åmål är idyllen som ligger vid Vänern i norra Dalsland. Staden har det mesta som förknippas med småstadscharm; mysiga gågator, personliga butiker, vackra byggnader, lummiga parker och närheten till vattnet.

Åmåls Blues Fest.

Åmåls ljusfest.

En stad där det händer mycket

Åmål är trots sin ringa storlek en levande stad där det händer mycket året om. Åmåls Blues Fest, Bokdagar i Dalsland och Åmåls ljusfest hör till några av de återkommande eventen. Spana in det aktuella utbudet av konserter, utställningar med mera i evenemangskalendern.

Norr om Kungsberget och öster om Åmålsån ligger den gamla stadsdelen som överlevde stadsbranden 1901. Här finns många fina promenadstråk och en kyrka från 1600-talet.

Gör en utflykt till kulturen

Har du möjlighet rekommenderar vi att du gör en utflykt till det kreativa kulturcentret Not Quite som ligger en halvtimmes bilfärd från Åmål. Här hittar du konstutställningar, ett mysigt bageri och kafé samt mat- och kulturfestivalen Glupsk på Dalsland. Vill du övernatta i närheten är Nordic Refuge och Villa Weidling B&B två bra alternativ.

Not Quite är en kulturskatt du inte får missa.

Äta och fika i Åmål:

Övernatta i Åmål:

Ta dig till Åmål:

Direkttåget från Göteborg tar 1,5 timme.

Upptäck mer av Åmål

Det är vackert att vandra på de saltstänkta klipporna i Lysekil.

3. Lysekil – Staden vid havet

Välkommen till Lysekil, den färgstarka staden som omges av havet. Det bästa sättet att uppleva Lysekil på är till fots. Här kan du strosa förbi Curmans gamla villor, upp till utsiktstornet intill kyrkan med utsikt över hela staden och ner till det ikoniska kallbadhuset på Släggö. Läs mer om olika förslag på stadspromenader i Lysekil.

Strax intill kallbadhuset ligger Havets Hus med häftiga tunnelakvarium där du bland annat kan se pigghaj, sjöstjärnor och havsålar.

Hälsa på sjöstjärnorna i Havets Hus.

Promenera på klipporna

Följer du Kuststigens skyltar längs strandpromenaden befinner du dig snart ute på Stångehuvud, ett osannolikt vackert naturreservat med röda, mjuka berghällar. Längst ut på klipporna står ett vitt fyrhus som blivit framröstat till ett av Västsveriges sju underverk.

Varför inte göra en båtutflykt till Skaftö?

Ta färjan över fjorden

Passa på att ta färjan från Lysekils hamn över Gullmarsfjorden till Fiskebäckskils brygga på ön Skaftö. Båtturen tar bara en kvart och här möts av röda sjöbodar och vita skärgårdsvillor. Njut av färska ostron, sillbuffé och musselsoppa på Brygghuset eller checka in på trivsamma Gullmarsstrand Hotell, Slipens Hotell eller Tweed Hotell Skaftö lite längre in på ön.

När du besöker Västkusten måste du såklart njuta av färska skaldjur från havet.

Äta och fika i Lysekil:

Övernatta i Lysekil:

Ta dig till Lysekil:

Buss från Göteborg med byte i Torp utanför Uddevalla tar cirka 2 timmar.

Upptäck mer av Lysekil

De små badhytterna vid stranden i Hjo är ett fint picknickställe.

4. Hjo – Trästaden vid Vättern

Den charmiga staden Hjo etablerades redan på 1400-talet och är en populär semesterort med mysiga handelsbodar och vacker bebyggelse. Nere i småbåtshamnen ligger flera trevliga glasskaféer samt den anrika båten S/S Trafik som gör båtturer ut på Vättern.

Ta en glass nere i småbåtshamnen.

Populära badhytter

Längs kullerstensgatorna i Hjo står välbevarade hus från 17-, 18- och 1900-talen. Den gamla trähusbebyggelsen har verkligen präglat staden, så pass mycket att Hjo tilldelats Europa Nostras hedersmedalj. Några av de finaste villorna hittar du i stadsparken som ligger precis intill Vätterns strand. Missa inte de pittoreska badhytterna vid badstranden på Guldkroksbadet intill stadsparken.
På Kulturkvarteret Pedagogien kan du se en utställning om Estrid Ericson, en av Sveriges mest betydelsefulla designikoner och grundare av det välkända varumärket Svenskt Tenn.

Längs hamngatan i Hjo duggar butikerna tätt.

Fina promenadstråk

Från hamnen kan du vandra längs Hjoåns grönskande dalgång eller följa Hamngatan upp till Stora Torget. Utmed vägen radar kaféerna och butikerna upp sig, några att lägga på minnet är Tullstugan, Vita Ranunkler och Njuta.

Strosa en stund längs strandpromenaden, eller ”Hjovieran” som den kallas lokalt. Här finns Sveriges längsta upplysta bänk. Om du vill kan du fortsätta vandringen söderut längs Pilgrimsleden Hjo-Kungslena där du bland annat passerar Almnäs Bruk som tillverkar ost i världsklass.

En vandring längs Pilgrimsleden söder om Hjo bjuder på många smultronställen.

Äta och fika i Hjo:

Övernatta i Hjo:

Ta dig till Hjo:

Tåg från Göteborg med byte till buss i Skövde tar cirka 2 timmar.

Upptäck mer av Hjo

Sjön Åsunden är aldrig långt bort när du besöker Ulricehamn.

5. Ulricehamn – Staden med aktiviteter för hela familjen

Ulricehamn är det perfekta resmålet för dig som älskar naturen och vill ha en aktiv semester oavsett tid på året. Staden som ligger vackert på en sluttning utmed sjön Åsunden har verkligen gjort ett namn för sig när det kommer till idrott och friluftsliv. Här finns också en gemytlig stadskärna med äldre bebyggelse och stenlagda gator.

Cykla mtb på Lassalyckan.

Här finns både längdskidåkning och alpint.

Äventyr året runt

I Ulricehamn finns två populära friluftsområden som bjuder på upplevelser året om. På Vasaloppscentret Lassalyckan finns mountainbikeleder, pumptrack, löparspår, discgolf, padel, ishallar, hinderbana, sportbutik och konstsnöspår för längdskidåkning. Vandringsleden Åsundenleden går genom området. Och på Ski Bike & Hike strax norr om stan hittar du ett av södra Sveriges främsta områden för utförsåkning, samt ett paradis för downhill-cyklister under sommarhalvåret. Du kan boka färdiga friluftspaket i Ulricehamn hos Outdoor Support.

Svalka dig i Åsunden

Nere vid Åsunden står Ulricehamns Kallbadhus på pelare ute i vattnet. Här kan du svalka dig efter en värmande stund i bastun. Utmed Åsundens kant passerar de två cykellederna Ätradalsleden och Sjuhäradsrundan.

För dig som söker kultur och historia ligger Torpa Stenhus och Hofsnäs Herrgård bara en halvtimmes bilfärd från Ulricehamn.

Ulricehamns Kallbadhus är ett populärt besöksmål.

Äta och fika i Ulricehamn:

Övernatta i Ulricehamn:

Ta dig till Ulricehamn:

Buss från Göteborg med byte i Borås tar cirka 1 timme och 40 minuter.

Upptäck mer av Ulricehamn

Välkommen till pittoreska Mariestad vid Sveriges största sjö.

6. Mariestad – Sjöstaden med egen nationalpark

Där ån Tidan mynnar ut i Sveriges största sjö Vänern ligger Mariestad, en mysig stad där historien gör sig påmind. Gamla Stan och området kring domkyrkan är en av landets bäst bevarade stadskärnor. Här kan du gå en stadsvandring bland tätt byggda trähus och hantverksgårdar.

Vid Gamla Stan börjar Biosfärsleden som binder ihop Mariestad med Lidköping för vandrare. Leden gör inledningsvis en sväng längs Vänerns kant genom naturreservatet Ekudden. Det är ett trivsamt promenadstråk.

Området kring domkyrkan hör till en av landets bäst bevarade stadskärnor.

Upptäck skärgårdens öar

Vänerns skärgård utanför Mariestad bjuder på många chanser till spännande dagsutflykter. Ta taxibåten ut till Djurö, en av Sveriges kanske minst kända nationalparker. Ögruppen består av 35 små öar helt isolerade från omvärlden. Du kan boka övernattning i den gamla fyrvaktarbostaden. Torsö och Brommö är två andra skärgårdsöar dit många kommer för att vandra och bada.

Cykla längs Göta kanal

Vill du göra fler utflykter kan vi rekommendera en cykeltur längs Göta kanal från Sjötorp till Norrkvarn, ett besök till Qvarnstensgruvans museum i närheten av Lugnåsberget Ekohotell, en konsertkväll på Lilla Björkö eller en guidad kajaktur med Vänern Outdoor.

Gör en cykelutflykt längs Göta kanal.

Äta och fika i Mariestad:

Övernatta i Mariestad:

Ta dig till Mariestad:

Tåg från Göteborg med byte till buss i Skövde eller Töreboda tar cirka 2 timmar och 20 minuter.

Upptäck mer av Mariestad

En vandring längs Pilgrimsleden tar dig över Göta älv i Trollhättan.

7. Trollhättan – Slussarnas livliga stad

Välkommen att upptäcka Trollhättan, en livlig plats med spännande besöksmål, fina vandringsleder och ett av Sveriges mest spektakulära fall- och slussområden. Trollhättan har vuxit fram längs Göta älv som delar staden i två delar med flera långsmala öar däremellan.

När dammluckorna i Trollhättefallen öppnas forsar 300 000 liter vatten genom luckorna, varje sekund.

Upptäck det mäktiga fallområdet

I Trollhätte Kanalpark kan du gå på skulpturrunda, spana in kanalbåtarna när de slussas fram och under sommaren se de mäktiga Trollhättefallen när dammluckorna öppnas och det skummande vattnet väller fram med sällan skådad kraft.
Ett bra sätt att uppleva slussområdet på är att vandra hela eller delar av Edsvidsleden. Även Pilgrimsleden Göta älv passerar här och vidare genom naturreservatet med det passande namnet Älvrummet. Gör en dagsutflykt till Ekopark Halle- och Hunneberg för ännu mer naturupplevelser.

Många fina bilar på Saab Car Museum.

Flera populära besöksmål

Längs gågatan i centrala Trollhättan finns ett stort utbud av butiker, kaféer och restauranger. Strax söder om centrum ligger två av stadens populäraste besöksmål, Saab Car Museum och Innovatum Science Center. Här är det inte svårt att fördriva några timmar bland ikoniska bilmodeller och kreativa experiment.
På senare år har Trollhättan gjort sig känd som en riktig lekplatsstad. Här kan barnen roa sig i flera lekplatser med olika teman, bland annat Skrotnisses verkstad, Roy och Rogers mack samt ett tivoliinspirerat lekområde.

Fikautbudet på Kråkestans Kakeria är det inget fel på.

Äta och fika i Trollhättan:

Övernatta i Trollhättan:

Ta dig till Trollhättan:

Tåg från Göteborg tar drygt 30 minuter.x

Upptäck mer av Trollhättan

Ån Viskan rinner genom Borås centrum.

8. Borås – Staden med konst och textil

Vi är medvetna om att Borås med sina dryga 70 000 invånare kanske inte är det första stället du tänker på när du hör ordet ”småstad”. Men faktum är att när du promenerar längs ån Viskan i centrala Borås så infinner sig verkligen den där genuina småstadskänslan.

På Textile Fashion Center utvecklas famtidens tyger.

Ta del av det textila arvet

Hjärtat i Borås är Sandwalls plats, stadens egen piazza med svajande palmer, kvarterskrogar, kaféer och vinbarer. Här kan du slå dig ner på trappan till Viskan, höra sorlet från uteserveringarna och njuta av Stadsparkens blomsterplanteringar på andra sidan ån.
Strosa vidare längs Österlånggatan förbi Stora torget som sommartid fylls med konserter och marknader. Strax når du Textilmuseet och Textile Fashion Center, ett internationellt centrum för mode, textil och design. I samma kvarter ligger alla barnfamiljers favoritställe Navet Science Center.

Att promenera i Borås är som att gå i ett stort utomhusgalleri.

Konst i det offentliga rummet

Det går inte att missa all offentlig konst som fyller Borås gator. Det känns som att var och varannan husvägg är dekorerad med kreativ graffiti och att det står en skulptur på varje torg och öppen yta. Du kan gå guidade turer i stan eller själv se en karta över all offentlig konst på West Sweden Street Art Trail. Ansvaret för staden som offentligt galleri ligger på Borås Konstmuseum där du även kan ta del av samtidskonst i tre våningar. Strax utanför stadskärnan väntar fler populära besöksmål, såsom Borås Djurpark och Upzone Äventyrspark, samt Abecita Popkonst & Foto som visar fotokonst i världsklass.

Checka in på något av stadens trevliga hotell.

Äta och fika i Borås:

Övernatta i Borås:

Ta dig till Borås:

Tåg eller expressbuss från Göteborg tar cirka 1 timme.

Upptäck mer av Borås

Skara Konsthotell är en av stadens mysiga samlingsplatser.

9. Skara – En historisk småstad

Skaras pittoreska stadskärna bjuder på en lång rad upplevelser, inte minst för dig som är intresserad av konst, kultur och historia. Skara är också en stad som tycks samla på antikhandlare och second hand-butiker, så här kan du shoppa med gott samvete.

Skara domkyrka kallas även för "Skara byxor".

Skaras gamla bibliotek.

Byggnader från förr

Domkyrkan med sina två torn har en nästan tusenårig historia och många vackra detaljer att upptäcka. Det gamla biblioteket är en annan historisk byggnad där du kan spana in Sveriges äldsta bok, Skaramissalet, och ta med barnen till den kreativa lek- och lärutställningen Bokäventyret. Även Västergötlands museum är värt ett besök för att spana in Sveriges äldsta stol från 1100-talet.

Förutom att promenera bland alla historiska byggnader och fina kullerstensgator kan du ge dig ut på en längre vandring längs Pilgrimsleden Skara-Husaby som har sin början mitt i stan.

Konstverken du inte får missa

Du som älskar konst gör bäst i att besöka Skara Stadshotell där du hittar Sveriges största privata samling av Lars Lerin-tavlor och Skara Konsthotell som stoltserar med verk av bland annat Anders Zorn, Jenny Nyström, Carl Larsson och Bruno Liljefors.

På 10-15 minuters bilfärd från Skara når du flera populära besöksmål såsom Skara Sommarland, Axevalla travbana, Trandansen vid Hornborgasjön, Varnhems Klosterkyrka och Kata Gård.

Ta en lunch bland alla fina tavlor på Skara Stadshotell.

Äta och fika i Skara:

Övernatta i Skara:

Ta dig till Skara:

Tåg från Göteborg med byte till buss i Falköping, Vara, Lidköping eller Skövde tar cirka 2 timmar.

Upptäck mer av Skara

I Alingsås hittar du många pittoreska innergårdar med kaféer och butiker.

10. Alingsås – Den mysiga kaféstaden

Trivsamma Alingsås väntar på dig bara en halvtimmes tågresa från Göteborg. Här kan du gå på fikavandring, shoppa pryttlar och pinaler i originella butiker och flanera längs kullerstensgator och vackra parkmiljöer.

En kopp kaffe med dopp är ett måste när du besöker Sveriges fikahuvudstad.

Fika, fika och mer fika

Utmed Kungsgatan duggar butikerna och kaféerna tätt, och flera av dem upptäcker du först när du går in på innergårdarna som gömmer sig bakom smala gränder mellan husen. Nygrens Handelsgård är en av de mysigaste och där samsas diversehandeln Balders Hage och Nygrens Café.

Andra kaféer att spana in är Ekstedts Bageri & Café, Mormor Bättys Kringlor och Nolbygårds Ekobageri & Kafé som ligger en bit utanför centrum. Alingsås är också hem åt flertalet antik- och vintagebutiker.

Det är självklart att du måste ta en kaffe med dopp när du är i kaféstaden Alingsås, men vad är det egentligen som gör Alingsås till Sveriges fikahuvudstad? Det och mycket mer får du lära dig om när du följer med på en guidad fikavandring bland stans bästa kaféer.

Strosa en stund i parken

Från Alingsås centrum kan du följa Lillån och vidare längs Säveån bort till Nolhaga Park, en grön oas med lekplatser, lantgård, badhus och ståtliga Nolhaga Slott.

Gå en promenad på de vita broarna i Nolhaga Park.